5 onvergetelijke wandelroutes in de Sierra de Grazalema

Gelegen ten noordoosten van Cádiz en Málaga, in de autonome gemeenschap van Andalusië, ligt het Natuurpark Sierra de Grazalema. Het gebied bestrijkt een oppervlakte van meer dan 53.000 hectare, en heeft veel wandelpaden en activiteiten voor alle doelgroepen. Het is het de meest regenachtige plek op het Iberisch schiereiland, wat zorgt voor unieke landschappen. Dit zijn de 5 beste wandelpaden waar je heerlijk kunt dwalen in de natuur van de Sierra de Grazalema. 

Majaceite-rivier

wandelroutes sierra grazalema majaceite rivier

We beginnen met deze route, de makkelijkste in de omgeving. Je doet er  zo’n 1-2 uur over en de route heeft een daling van 50 m. De wandeling begint in de stad Benamahoma, en het pad leidt je langs de oevers van de rivier de Majaceite. Onderweg zie je veel groene gebieden die typerend zijn voor het bosecosysteem van deze rivieroever. Verder kun je genieten van de watervallen en andere waterpartijen? die je tijdens deze route tegenkomt, maar ook kun je genieten van de oude molenconstructies. De beste tijd om deze route te lopen is na de regenachtige periodes, want dat is wanneer je het meest van de stromende rivier kunt genieten.

Garganta Verde

Deze wandeling duurt 4 uur, en begint in de Haven van de Acebuches. De route is 5 kilometer lang, en heeft een daling van slechts 260 meter. De moeilijkheidsgraat is laag en het uitzicht een must. De route is vernoemd naar de Garganta Verde, de kloof die de Bocaleones-rivier omringt en verschillende kolonies vale gieren herbergt. Tijdens deze tour kun je genieten van veranderingen van landschappen, groene bomen en struiken, trappen om de afdaling te vergemakkelijken, en aan het einde van de weg vind je een hermitage. Deze hermitage staat bekend als de hermitage de la Garganta, en valt op door zijn elegantie en de roze en groene kleuren. Als je avontuurlijker bent, kun je daarna nog doorgaan naar de boomgaarden van Bocaleones en afdalen in de canyon. Na het afdalen kun je in de natuurlijke zwembaden zwemmen.

El Pinsapar

Deze wandeling begint op km 17 van de weg Grazalema - Zahara de la Sierra. De route heeft een hoogteverschil van 637 meter en de route is 12 km lang. Je zult er zo’n 5 uur over doen. De moeilijkheid is gemiddeld, en je hebt wel toestemming nodig om de route te lopen. Deze toestemming kun je vooraf aanvragen bij het bezoekerscentrum van het natuurpark Sierra de Grazalema en het wordt op hetzelfde moment afgegeven. Wel is in het hoogseizoen en tijdens de feestdagen aan te raden deze toestemming vooraf aan te vragen.

In de winter ligt er sneeuw langs deze route, en verder vind je er een zigzagvormig dennenbos dat de route naar Puerto de las Cumbres aangeeft. Vanuit hier kun je de steden Grazalema en Ronda zien. Tijdens de wandeling is er een kans dat de vale gieren je in de lucht vergezellen.

wandelroutes sierra grazalema

Salto del Cabrero

Beginnend op de Plaza de San Antón in Benaocaz en eindigend in Puerto del Boyar, heeft deze route een afstand van 8,57 km. Je zult er zo’n 5 uur over doen. De route heeft een lichte daling van slechts 139 meter, waarmee de moeilijkheidsgraad gemiddeld is. Je kunt deze route is in elk seizoen lopen, behalve in de zomer. Op deze route kruis je verharde wegen, kliffen en zwermen vale gieren totdat je de Salto del Cabrero bereikt – een gleuf met een hoogte van 80 meter. De naam van deze route – de sprong van de geitenhoeder – komt van een legende die zegt dat er een geitenhoeder was, die de 50 meter ver kon springen die deze gleuf breed is.

This instagram post (https://www.instagram.com/p/B7QDDdtFdX7/) is not available.
Make sure the Facebook APP ID and Facebook App Client Token in the settings are correct.

Charca Verde

We eindigen de top 5 met deze rondlopende route van 13,67 km waar je 5 uur over doet. De route heeft een daling van 724 meter en is gemiddeld qua moeilijkheidsgraad. Het wordt aanbevolen om deze route in de winter, herfst of lente te bewandelen. Je begint met een klim tot je de Pozo de las Presillas bereikt en terwijl je verder wandelt, heb je een fantastisch uitzicht vanaf de top van Los Navazuelos. Bij aankomst bij de Charca Verde kun je de lagune met een bergachtig profiel zien. De weg is mooi, maar niet uitgestippeld, dus we raden je aan om de route goed te bestuderen voordat je aan deze route start.