Arribes del Duero

De 895km lange rivier Duero (Douro in het portuguees) ontspringt op 2200m hoogte in de Sierra de la Demanda, loopt door de stad Zamora en buigt op weg naar de Atlantische ocean af naar het zuiden, waar het de natuurlijke grens definieert met Portugal. Precies daar onstaat de langste en diepste reeks van ravijnen (barrancos) van het Iberische schiereiland in een regionaal natuurgebied dat zich over de grens met Portugal uitstrekt en Arribes del Duero heet.

Behalve het indrukwekkende landschap staat de regio ook bekend als hoog aangeschreven wijnen met eigen denominatie (Denominación de Origen Protegida) van Arribes del Duero. Probeer ze in één van de vele barretjes in één van de middeleeuwse dorpjes met hun eigen authentieke gewoontes die in eeuwen niet zijn veranderd.

Door de "rivier van goud"

De rivier Duero betekent de rivier "van Goud" en loopt door een groot deel van Spanje. De rivier krijgt echt betekenis bij de grens met Portugal,door haar verschijning maar ook door haar culturele invloed in de vorm van de vele nederzettingen die er al millenia geleden zijn gesticht. De nederzettingen zijn nu pittoreske dorpjes en huisvesten de lokale bevolking die vasthoudt aan eeuwenoude tradities die religies overstijgen en de dorpen actief en levendig houden. 

Op weg naar Arribes del Duero