Cómo llegar a La Jacetania

La Jacetania is een regio die grenst aan Frankrijk in de westelijke Pyreneeën van Huesca (Aragon) met een historisch verleden en mooie natuur. Ondanks het bergrijke landschap wordt de regio van noord naar zuid doorkruist door verschillende prachtige en zeer diepe valleien. Deze dienden tegelijkertijd als een natuurlijke doorgang tussen beide zijden van de bergen.

Drie originele en inspirerende manieren om naar La Jacetania te reizen.

De belangrijkste stad in de regio is Jaca, een weliswaar kleine stad die overigens de bakermat is van de Romaanse lokale bouwstijl, in Spanje gekend als “Jaquense” en die je als reiziger zeker niet wil missen. Jaca, gelegen in de pre-Pyreneeën, is goed te bereiken met de wagen vanuit de hoofdstad van de provincie, Huesca. Vliegen op een van de internationale luchthavens als Pamplona (Navarra), Zaragoza (Aragon) in Spanje, of Pau in Frankrijk is ook een optie.
Heb je zin om naar Jaca te reizen op een bijzondere manier? Weet dan dat er nog andere opties bestaan dan met je eigen wagen te komen.
Trein, bus en deelauto zijn ook een optie om te reizen naar deze regio die van oudsher een ontmoetingsplaats is geweest tussen verschillende lokale culturen.  Eenmaal ter plekke kan je een auto huren om je vrij door de regio te kunnen verplaatsen, maar ... wat als je je laat meeslepen door het avontuur van een andere route?

 

Van Pau naar Jaca met een deelauto

Dit is ongetwijfeld een interessante optie want de nabijheid van deze twee prachtige steden maakt dat veel jongeren, bezoekers of familieleden zich in het weekend van de ene kant van de bergen naar de andere verplaatsen. Elke App voor het delen van voertuigen zal hier wel iets interessants te bieden hebben aangezien de opties voor mensen die de grens oversteken zeer divers zijn. Bovendien is deze optie perfect als je liever je eigen vervoermiddel huurt eenmaal aangekomen in Spanje zonder de Franse kant van de Pyreneeën te missen.

Pau en Jaca liggen letterlijk tegenover elkaar, elk aan weerszijden van de prachtige en ruige bergmassa die de Pyreneeën vormt: in het noorden Pau, in Frankrijk; en in het zuiden Jaca, in Spanje. Gelukkig hebben de diepe valleien van de rivier Gave d'Aspe in Frankrijk en de rivier Aragon in Spanje natuurlijke doorgangen gecreëerd die sinds de oudheid tot op de dag van vandaag worden gebruikt.

Vanuit Pau duurt de reis ongeveer twee uur en moet je de N-134 in zuidelijke richting volgen door Bidos en Lescun en de grens met Spanje oversteken langs Candanchú, het beroemde winterskigebied. Eenmaal hier ben je al in La Jacetania, en als je doorrijdt naar Jaca steek je de prachtige stad Canfranc over met zijn emblematische treinstation (nu omgebouwd tot een museum). Je volgt de E-7 richting zuiden en dan kom je langs Jaca, door de kleine dorpjes van stenen huizen met hun karakteristieke leistenen daken.

Van Pamplona (Navarra) naar Jaca met de bus

Na aankomt op de luchthaven van Pamplona in de regio Navarra, kan je met de bus naar Jaca reizen. Pamplona is de dichtstbijzijnde internationale luchthaven van Jaca (in Huesca). Pamplona is beroemd omwille van zijn stierenrennen waardoor er op deze luchthaven vluchten van over de hele wereld aankomen. Op de luchthaven kan je een shuttle nemen naar het centrum van Pamplona, waar het busstation zich bevindt.
Op deze manier krijg je de kans om Pamplona te bezoeken en de route naar Jaca op de beste manier te beginnen: langs zijn middeleeuwse stadsmuren en genietend van de lekkere pintxos (tapa´s uit deze streek) en heerlijke wijnen.

 

De reis met de bus naar Jaca duurt ongeveer twee uur. Geniet van het uitzicht tijdens een reis door de verschillende niveaus van de voor-Pyreneeën van oost naar west. Ervaar eerst de rust van het landschap in de Elorz-vallei in Navarra tot Liédena, nadien volg je de rivier Aragón op haar terugweg door enkele van de mooiste en interessantste steden met Romeins erfgoed uit de streek: Het klooster van San Salvador de Leyre in Yesa, de verlaten stad Escó, een etnografisch openluchtmuseum, Santa Cilia, een charmant middeleeuws stadje vlakbij Jaca van waaruit je Santa Cruz de la Serós en het klooster van San Juan de la Peña kan bereiken. In de aerodroom van Santa Cilia-Los Pirineos kan je de streek verkennen met een zweefvliegtuig.

Vista de Escó (Huesca) llegando a Jaca desde Pamplona (Navarra)
Vista de Escó (Huesca) llegando a Jaca desde Pamplona (Navarra)

De Zaragoza a Jaca en tren

Zaragoza is net als Pamplona en Pau in Frankrijk een van de drie internationale luchthavens die het dichtst bij Jaca liggen. Zaragoza is jouw ideale vertrekpunt in Spanje als je van plan bent om met de trein naar Jaca te reizen. Er is een rechtstreekse treinlijn (Renfe) tussen de twee steden. Vanaf het vliegveld gaat er elk half uur een bus naar het historische centrum van Zaragoza, gesticht door de Romeinse keizer Augustus. Veel leuker dan meteen op de eerste trein te springen in het station Zaragoza-Delicias is een voormiddag rondkuieren in de hoofdstad van de Ebro. Zaragoza is een stad met zoveel unieke bezienswaardigheden. Je zal versteld staan van de Romeinse ruïnes, van de basiliek Nuestra Señora del Pilar en de lange rij bezoekers die hier een kijkje willen nemen. Natuurlijk is een tapaswandeling door de wijken El Tubo, Centro en Delicias ook een leuke én traditionele activiteit, geliefd door zowel de lokale bevolking als menig toerist.  ... Voor je het weet zit de voormiddag erop!

Na drie uur reizen met de trein kom je aan in Jaca. Op gewone weekdagen zijn er twee per dag, een in de ochtend en een andere in de namiddag. De treinreis loopt over een lang stuk paralel met de rivier de Gállego in noordelijke richting: eerst door de provincie Zaragoza en nadien door Huesca. Tijdens het laatste deel van de rit zal je zien hoe het landschap van valleien en heuvels nabij Zaragoza verandert in een ander landschap, dit van de pre-Pyreneeën met als referentie de uitgestrekte bergen op de achtergrond. Een genot voor de zintuigen en een spannende manier en originele om je bestemming te bereiken.

Puente sobre el Ebro y Catedral de Zaragoza, punto de partida hacia Jaca en tren.
Puente sobre el Ebro y Catedral de Zaragoza, punto de partida hacia Jaca en tren.