De hergeboorte van wijn in de Valles Pasiegos

Sinds de oude Romeinse tijd wordt er in de Valles Pasiegos wijn gemaakt (LINK ARTIKEL). Maar een plaag van de druifluis in de 19e eeuw vernietigde echter alle wijngaarden. En in tegenstelling tot Frankrijk en Italië, heeft de wijnindustrie in Cantabrië zich nooit hersteld. De industrie was ruim honderd jaar uitgestorven, maar in 2010 kreeg de wijn in Valles Pasiegos een tweede kans. Lees verder om te ontdekken hoe dat ging, én waar je de beste wijnen uit de regio kunt proeven.

De komst van de druifluis

In de 19e eeuw viel een klein insect genaamd de druifluis de wortels van wijnstokken over de hele wereld aan. Het insect vaagde bijna de hele wijnindustrie weg: De druifluis kwam zelfs tot Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Californië. De Europese wijnindustrie, toen de meest verfijnde ter wereld, werd het zwaarst getroffen. Alleen al in Frankrijk zijn naar schatting meer dan zes miljoen hectare wijngaarden vernietigd door het insect.

Maar de druifluis was niet alleen maar slecht voor de Spaanse wijnindustrie. Omdat Spanje toen nog relatief geïsoleerd was van de rest van Europa, kwam de druifluis pas laat in het land aan. Dus toen de rest van Europa geen wijn kon produceren, was de Spaanse wijnindustrie nog in werking, en werden de Spaanse wijnen door heel Europa geëxporteerd. Het was een mooi tijdperk voor de Spaanse wijn, maar helaas was het van korte duur, want in 1901 kwam de druifluis toch in de Rioja aan.

In de tussentijd stak een aantal Franse wijnmakers de Pyreneeën over naar Noord-Spanje. In die tijd waren de Fransen de meest verfijnde wijnboeren ter wereld en toen ze naar Spanje kwamen, namen ze hun gereedschap en technieken mee, en gebruikten ze deze in Spanje om wijn te maken. Daarom zijn de wijnen uit het noorden van Spanje en Catalonië tegenwoordig zo goed.

De Spaanse burgeroorlog en de nasleep ervan

Toen de druifluis begin 1900 in Noord-Spanje aankwam, raakte de plaag Rioja in 1901. De Spaanse wijnstokken werden gelukkig niet volledig vernietigd, want tegen die tijd was er een manier gevonden om de stokken te redden: Amerikaanse stokken waren bestand tegen de druifluis. Maar het was echter  te laat voor de wijnindustrie om zich snel te herstellen. De Spaanse burgeroorlog die in 1936 begon en vele jaren duurde, eiste een zware tol van het land én de wijnindustrie. Wijngaarden bleven onbeheerd achter terwijl mensen vochten, en veel van de wijnstokken werden uit de grond getrokken zodat  er andere, basisvoedselgewassen konden worden geplant.

De Tweede Wereldoorlog en het Francotijdperk volgden en kwamen de Spaanse wijnindustrie ook niet ten goede. Na de val van Franco waren regio's als La Rioja de eerste die zich herstelden dankzij financiële steun. Andere regio's verbeterden pas in de jaren 80, toen de EU in 1986 de Spaanse wijnsector ging financieren.

wijn Valles Pasiegos, godello

Wijn in Valles Pasiegos: Bodegas Ojeda Suarez

Nadat de druifluis de wijnstokken hadden vernietigd, bleef de wijn in Valles Pasiegos ruim honderd jaar onaangeraakt. Dit alles veranderde in de eenentwintigste eeuw: Bodegas Ojeda Suarez, opgericht door wijnmaker Nery Ojeda en zijn vrouw Sonia, vormde een consortium met de regering van Cantabrië om de wijnindustrie in de regio weer actief te maken. Ze onderzochten welke rassen het beste zouden werken in de regio, en wat de beste plaatsen zouden zijn om de nieuwe wijnstokken te planten.

Carrales de Cayón van de godello-druiven

In 2010 vond de eerste oogst plaats in Valles Pasiegos. De wijn werd de Carrales de Cayón genoemd omdat het werd geproduceerd in de stad Esles de Cayón. De wijn is gemaakt van godello-druiven, omdat Nery Ojeda na veel onderzoek vaststelde dat dit de druif was die het het beste zou doen in de regio. Godello is een witte druivensoort die zijn oorsprong vindt in Galicië, in het noordwesten van Spanje. Er zijn aanwijzingen in de geschriften van Plinius de Oudere dat deze in de Romeinse tijd in Spanje werd verbouwd. Het ras was bijna uitgestorven tot de jaren 70, toen een paar enthousiaste telers besloten het opnieuw te gaan telen. Nu is het na Albariño en Verdejo, één van de belangrijkste witte rassen in Spanje.

Een goede, geweekte godello heeft een minerale smaak en is doorspekt met fruit en wilde bloemen. Het is licht, maar niet zo licht als een Sancerre, en ook is het niet zo helder en zuur. Eikenversies van de godello hebben een romige smaak dankzij de droesem.

De fijnste wijnhuizen in Valle Pasiegos

Twintig jaar na die eerste oogst zijn er een aantal bodega's in Valle Pasiegos die wijnen van godello-druiven produceren. Ze hebben ook gewürztraminer, riesling en albariño- geïntroduceerd: allemaal aromatische druiven die het goed doen in de kou en regen van de kust van Cantabrië. Dit zijn een aantal wijnhuizen om te bezoeken:

Bodegas Ojeda Suarez

Bodegas Ojeda Suarez heeft een ouderwetse website – niet ongebruikelijk voor kleine Spaanse bodega's –, maar laat het je niet weerhouden deze wijngaard te bezoeken, 35 kilometer van de Cantabrische zee. Dit is namelijk de plek waar het allemaal begon voor wijnen in Valle Pasiegos. Alle wijnen van deze bodega zijn gemaakt van godello druiven. Je kunt een e-mail sturen naar bodegasojedasuarez@gmail.com om een groepsbezoek te organiseren.

Señorio del Pas

Dit wijnhuis maakt biodynamische wijnen. Ze zijn gemaakt van 80% godello en 20% gewürztraminer druiven. Deze bodega is gehuisvest in een stenen huis, typisch voor de regio. De wijngaarden liggen op de helling van de berg Caballar. Alle wijnen worden gemaakt vanuit biodynamische uitgangspunten.

De wijnmakers macereren de druiven in de kou voordat ze worden geperst, wat het aroma verhoogt. Deze techniek is zeer ongebruikelijk in Cantabrië, maar het leidt tot een wijn met grote contrasten in aroma en smaken. De contrasten in de wijn is de reden dat de wijn de The Beauty and the Beast heet.

Señorio del Pas is gemakkelijker te bezoeken dan Bodega Ojeda Suarez. In tegenstelling tot veel kleine Spaanse wijnmakerijen, zijn ze elke dag geopend van 9.00 uur tot 21.00 uur. Het wordt aanbevolen om vooraf te bellen op +34 630 543 351 om een afspraak te maken.

Sel d'Aiz

Deze door een familie beheerde bodega maakt witte wijnen, waaronder een mousserende wijn met albariño, riesling en godello-druiven. De riesling is de favoriet van de meeste wijnliefhebbers. Je kunt een bezoek plannen door ze te bellen op +34 600 549 586 of een e-mail te sturen naar gerencia@seldaiz.com. Een proeverij kost € 10 per persoon en is inclusief tapas. De eigenaren besteden veel tijd aan het uitleggen hoe ze de wijn maken, wat voor hen een levenswerk is, en het uitzicht vanaf de wijngaarden is prachtig.

Als je op zoek bent naar een plek om te verblijven terwijl je de bodega's bezoekt en de heerlijke wijnen van de Valles Pasiegos drinkt, nodigen we je uit om deze accommodaties te bekijken.