Dit is wanneer je het beste de Valle del Jerte kunt bezoeken

De Jerte-vallei maakt deel uit van de autonome gemeenschap Extremadura, en de vallei wordt sinds 1973 beschouwd als cultureel erfgoed. Het is een interessant gebied voor landelijk toerisme, omdat het natuur, cultuur, gastronomie, sport en een aangenaam klimaat combineert. In dit gebied is dit landelijk toerisme, ook wel plattelandtoerisme of turismo rural genoemd, daarom ook een erg belangrijke inkomstenbron. De naam van de vallei is te danken aan de rivier de Jerte, die afkomstig is van het Arabische ‘Xerit’ wat iets betekent als ‘smalle rivier’ en ‘kristalrivier’. 

Hoewel het gebied heden ten dage minder bewoond is dan vroeger, kunnen we vandaag de dag nog steeds genieten van veel oude tradities in de vallei,  zoals de viering van het feest van de Kersenbloesem waarin de hele regio activiteiten organiseert rond deze belangrijkste economische activiteit: de commercialisering van kersen. Het toeristenbureau van Valle del Jerte zet zich het hele jaar in om toeristen te trekken en heeft de focus gelegd op drie belangrijke gebeurtenissen:

La Otoñada

jerte otoñal herfst

In de maanden november en december worden in de vallei veel gezellige activiteiten en gastronomische evenementen georganiseerd. De belangrijkste reden hiervoor is omdat het gebied deze maanden prachtig kleurt. Dankzij de rivier, de hoogteveranderingen, de diverse natuur, en de dalende de temperatuur, zijn de herfstkleuren van de vallei in deze periode net zo divers en levendig als die van een Van Gogh-schilderij.

El Cerezo en Flor

Tussen eind maart en begin april staat de kersenbloesem in bloei, en dit is zonder twijfel een van de beste momenten om de vallei te bezoeken. Deze periode van ongeveer 10 dagen is belangrijk voor het toerisme. Het mooiste is om de bloeiende bomen vanaf een afstand te bekijken, want op deze manier kun je de vele hectares goed bewonderen. 

This instagram post (https://www.instagram.com/p/BzxL6XdCJOq/) is not available.
Make sure the Facebook APP ID and Facebook App Client Token in the settings are correct.

De Cerecera

Na het Feest van de Kersenbloesem, komt de tijd van het plukken van de kersen. Deze periode is van begin april tot eind juli. Wil je dit graag zien? Dan kun je de vallei het beste tussen mei en juni bezoeken. In juni vind je namelijk de grootste verscheidenheid aan kersen. Tijdens de Cerecera kun je niet alleen zien hoe het plukken in z’n werk gaat, maar worden er ook veel activiteiten georganiseerd, zoals befaamde kersenproeverijen.