Dit zijn de mooiste dorpen van de Sierra de Gredos

Het mooie natuurgebied Sierra de Gredos ligt in het midden van Spanje en beslaat de provincies Madrid, Ávila, Cáceres, Toledo en Salamanca. De regio heeft een grote aantrekkingskracht op toeristen vanwege de prachtige natuur. Je vindt er namelijk van alles: bergkloven, lagunes, wandelpaden, toppen en valleien. Daarnaast heeft het gebied een prachtige flora en fauna. Er is bijvoorbeeld een kans dat je de beroemde berggeit, de vale gier of de otter tegenkomt tijdens een van de prachtige wandelroutes in het gebied.

In de Sierra de Gredos vind je ook de hoogste piek van de provincie Castilla en León. Deze piek heet de Almanzor-piek en is 2.592 meter hoog. Ten noorden van deze bergketen ligt verder het rivierkanaal van de bekende rivier de Tormes. Het is een indrukwekkende plek om te bezoeken. Maar naast een adembenemende natuur heeft de Sierra de Gredos ook prachtige dorpen waar je nog het echte Spanje kunt voelen, beleven en proeven. Heb je de natuur van de regio ontdekt, en ben je nu op zoek naar het lokale leven? Dan raden wij je aan om een of meerdere van deze 5 dorpen te bezoeken.

Mombeltrán

In het zuiden van Ávila vind je Mombeltrán. Dit dorp is onderdeel van de regio Arenas de San Pedro, en ligt in de Tiétar-vallei. De toeristische trekpleister van dit dorp is het kasteel van de hertogen van Albuquerque. Het indrukwekkende kasteel dateert uit de vijftiende eeuw. Verder is de parochiekerk San Juan Bautista een bezoekje meer dan waard. Deze kerk werd aan het einde van de twintigste eeuw uitgeroepen tot historisch-artistiek monument, een must-see dus. Mombeltrán is het perfecte dorp om een dagje rond te slenteren. Je vindt er veel restaurants en daarnaast zijn er veel activiteiten om met het gezin te ondernemen. 

Het kasteel van Mombeltrán
Castillo de Mombeltrán

Navacepeda de Tormes

Dit dorp ligt in de Tormes-vallei en kent een natuurlijke charme, onder andere vanwege de omvang. Het dorpje telt namelijk maar 375 inwoners. Navacepeda de Tormes is de perfecte keuze voor liefhebbers van bergactiviteiten en wandelroutes. En het dorp is het hele jaar door te bezoeken. In de zomer is Navacepeda de Tormes de ideale bestemming, omdat je kunt genieten van de natuurlijke zwembaden als Valdeascas, Los Turones of Las Chorreras. In de winter is Navacepeda een prachtigeskibestemming.

Navacepeda de Tormes
Navacepeda de Tormes

Hoyos del Espino

Hoyos del Espino ligt op 1450 meter boven zeeniveau, in de regio El Barco de Ávila-Piedrahita. De geschiedenis van dit dorp gaat terug tot de middeleeuwen, toen de christelijke koninkrijken deze plaats kozen om zich te vestigen, en hiermee het dorp herbevolkten. Onder de bezienswaardigheden in Hoyos del Espino vind je het natuurzwembad Don del Río Tormes, het natuurpark Las Chorreras, het meer Pozo de las Paredes, de bergkloof van Valdeascas en de kerk Nuestra Señora del Espino.

Cuevas del Valle

Op de grens van Toledo en de gemeente Madrid ligt het dorp Cuevas del Valle. Het kleine dorp heeft slechts 550 inwoners, maar is een zeer populaire bestemming voor landelijk toerisme, vooral in de lente en de zomer. Één van de belangrijkste trekpleisters van Cuevas del Valle zijn de overblijfselen van een oude Romeinse villa, en de grotten die dienden als voorraadkasten voor de huizen. In deze stad kun je ook genieten van de beste roerei uit de omgeving.

Cuevas del valle Sierra de Gredos
Cuevas del Valle

El Tiemblo

Óók op de grens van de gemeente Madrid en Toledo, vlakbij Ávila, vind je het dorp El Tiemblo. El Tiemblo is bekend dankzij de overblijfselen van de Vettona-cultuur uit de achtste eeuw vóór Christus. El Tiemblo is een groter dorp en telt meer dan 4500 inwoners. De stad valt op door het historisch-artistieke complex van de stieren van Guisando (vier granieten sculpturen gebouwd door de Kelten), het klooster op de heuvel van Guisando, de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Assumptie, en door de Hermitage van San Antonio.

De stieren van Guisando - El Tiemblo - Sierra de Gredos - Spanje
De stieren van Guisando

Madrigal de las Altas Torres

Dit dorp is een Spaans nationaal monument, en de geboorteplaats van koningin Isabella I van Castilië. Het dorp ligt op de grens tussen Valladolid en Salamanca en is onderdeel van de regio Arévalo. Het dorp is fijn om te bezoeken in de zomer en lente, en is vooral interessant vanwege het culturele erfgoed. Het is de plaats waar de Spaanse dichter, theoloog en academicus Fray Luis de León stierf. Daarnaast vind je in Madrigal de las Altas Torres een klooster, en de kerk van San Nicolás de Bari en Santa María, een middeleeuwse constructie in Romaanse stijl.

Madrigal de las Altas Torres - Gredos - Spanje
Madrigal de las Altas Torres