Het Calderona geberget

Het Calderona gebergte bevindt zich in de Comunidad Valenciana (provincie Castellón)  in de regio tussen de mediterraanse kust en de Spaanse Hoogvlakte (ook wel meseta castellana).  Het landschap is een kleurrijk palet van grillige rotslijnen lijnen die zich op zo'n 1000 meter hoogte bevinden. Hoewel het zich op steenworp afstand bevind van de drukke en bruisende toeristiche oorden aan de kust, blijft deze regio goeddeels onbekend bij de buitenwacht en behoudt de regio haar intimiteit en authenticiteit. Vandaag de dag is het de lokale bevolking die de cuisine en tradities in ere houdt en maakt dat het Calderona gebergte een van Spanje's best bewaarde geheim is.

Tussen de zee en de Spaanse Hoogvlakte

De unieke schoonheid van het Calderona gebergte ontstaat op het raakvlak van de Mediterraanse zee en de Spaanse Hoogvlakt

Waar de Spaanse Hoogvlakte en de Mediteraanse zee elkaar tegenkomen, ontstaat het gebergte van de Calderona. De samenkomst van deze twee geologische fenomenen geeft de Sierra Calderona een unieke biodiversiteit, die door de onherbergzaamheid van het landschap en afwezigheid van het massatourisme nog grotendeels onaangetast is. Het wilde en onherbergzame gebied is ook kwetsbaar en werd daarom in 2002 geklassificeerd als Parque Natural (Regionaal natuurpark of reservaat). 

De menselijke invloed die nu nog merkbaar is in het Calderona gebied beperkt zich zich tot de Spanjaarden die al vele generaties de bergen en valleien uit de omgeving bevolken en de Romeinse en Arabische ruines en forten die zijn achter gelaten door de volkeren die hen voorgingen. Nog steeds kom je in het gebied authentieke herders, pottebakkers en andere ambachtslieden tegen die in eeuwen tijd hun beroep nog altijd op dezelfde manier uitoefenen.

Op weg naar het Calderona Gebergte