Jerte: een dal om van te smullen

Valle del Jerte staat ongetwijfeld synoniem met kersen. Herinner je je de scène uit Forrest Gump nog wanneer Bubba een lijst van gerechten opdreunt die allemaal met garnalen zijn gemaakt? Welnu, in de vallei van Jerte is iets gelijkaardigs best mogelijk als we ons voorstellen hoeveel recepten en bijproducten we kunnen maken met deze heerlijke rode vrucht. Maar voordat we beginnen met kersen eten, stellen we eerst graag de andere geneugten van de lokale gastronomie voor.
 

Granen en peulvruchten spelen, zoals in het hele binnenland van het schiereiland, een hoofdrol in de gastronomie van de Jerte vallei. Ook geitenvlees en varkensworst worden veel gebruikt in de gerechten van boerenoorsprong.
In de gastronomie van Jerez vallen ook allerlei soorten soep op, allemaal afkomstig van het herdersbestaan, die vooral geschikt waren voor het diner na een lange werkdag. De bekendste zijn knoflooksoep, tomatensoep, aardappelsoep en melkbroodsoep, allemaal troostrijke en zeer goedkope gerechten.

Het is moeilijk om bij een paar gerechten te blijven, maar we hebben een gevarieerd menu samengesteld (met salade, soep, voorgerecht, vlees, vis en dessert) zodat je de Jerte-vallei niet verlaat zonder de meest representatieve gastronomie van de regio te proeven.

Iets lichts om te beginnen


Om onze maag voor te bereiden op sterkere gerechten, is er niets beters dan te beginnen met iets fris en lichts. De Extremaduran-sinaasappelsalade is even eenvoudig als merkwaardig. Er bestaan verschillende versies, afhankelijk van het gebied, maar de basis is in alle varianten hetzelfde: sinaasappel, knoflook, olie en azijn. De vegan versie bevat natuurlijk paprika uit La Vera. De sterkste variant is gemaakt met chorizo en gekookt ei.

 

This instagram post (https://www.instagram.com/p/BcPSVMflLd3/) is not available.
Make sure the Facebook APP ID and Facebook App Client Token in the settings are correct.

Broodkruimels uit de streek

Zoals we eerder vermeldden, zijn granen en meer specifiek brood een onderdeel dat nooit op tafel mag ontbreken. Zoals je je wellicht kan voorstellen worden overschotjes niet weggegooid! Van oud brood worden heerlijke kruimels gemaakt, uiteraard vergezeld van het beroemde paprikapoeder uit de streek. Om ze steviger te maken, worden er meestal aardappelen of allerlei soorten worst aan toegevoegd. Een gerecht dat even simpel als calorierijk is.

Grijze soepen

We gaan verder met de recepten zonder het brood als hoofdingrediënt te verlaten. De “grijze” soep was een heel typisch diner van de herders uit het gebied dat door het veranderen van sociale gewoontes verloren ging. Dankzij het herstel van de traditionele keuken bieden veel restaurants in de regio nu grijze soepen aan. Dit type traditionele restaurants staan bekend om het gebruik van lokale producten en door het bereiden van authentieke plaatselijke gerechten.

Grijze soepen zijn gemaakt op basis van brood, melk, knoflook en paprika uit La Vera. Een combinatie die, hoewel het een beetje vreemd lijkt, een lekkere delicatesse is.

Lamsstoofpot

Lam is een van de meest typische vleeswaren uit de oude herdersgastronomie van de Jerte-vallei. Stoofpotten zijn veelvoorkomend in heel het binnenland van Spanje. Maar de authentieke versie uit de Jerte is gemaakt met een gietijzeren pan op een houtgestookt vuur. Tomaat, paprika, witte wijn, laurier, knoflook en natuurlijk paprikapoeder uit La Vera worden meestal toegevoegd aan het stuk lamsvlees.

Cocinando caldereta de cordero jerteña al modo tradicional
Cocinando caldereta de cordero jerteña al modo tradicional

Iets om te drinken alstublieft

Laten we onderweg een stop maken om alles op te nemen wat we tot nu toe hebben gegeten. Wat dacht je een digestief? Pitarra-wijn is een van de typische dranken uit de regio. Het is een handgemaakte wijn met een hoger alcoholgehalte dan gewone wijnen. Vroeger werd deze wijn uitsluitend in kleipotten bewaard en de meest voorkomende variëteit was de witte wijn. Omdat het een ambachtelijk product is, wordt het alleen geproduceerd door familiewijnhuizen op kleine schaal van minder dan duizend liter per jaar. Een echte luxe om te proeven!

Forel à la jerteña

Visgerechten staan ​​ook centraal op de Jerteña-tafel dankzij de vele soorten vissen uit de plaatselijke rivieren. De meest terugkerende vis is forel en zoals in elk gebied hebben de inwoners van de Jerte een speciale manier om hem te bereiden. De forel à la jerteña wordt licht gebakken in de pan en op smaak gebracht met een knoflooksaus, hamschaafsel, pijnboompitten, een snufje bloem en citroensap om hem daarna een tiental minuten bruin te laten worden in de oven.

En als dessert...

Er zijn veel recepten waarmee we een uitgebreide maaltijd uit de Jerte-vallei kunnen afsluiten, of natuurlijk gewoon tussendoor kunnen proeven. Maar als er iets even typisch is voor het gebied als kersen, dan zijn het kastanjes. Hier worden ze "calvotes" genoemd als ze geroosterd zijn.

Hoewel, misschien heb je er ondertussen al erg veel trek in... waarom niet eindigen met een heerlijke kersenmousse?