Kersentijd en veel meer in de Jerte Vallei

De Jerte Vallei staat synoniem voor natuur en ontspanning. Maar als je op zoek bent naar een sportieve activiteit tijdens je vakantie, dan heeft deze regio ook voor ieder wat wils: Van wandelroutes tot spannende rivieractiviteiten zoals canyoning en van fietsroutes tot mountainbiken.

manto de la virgin waterval

Dankzij de rivier die door de vallei stroomt, is het gebied daarnaast een lust voor het oog. De Jerte Vallei is groen, wild en bijzonder. Ook liefhebbers van de fotografie kunnen hun hart ophalen, door bijvoorbeeld beroemde watervallen, zoals de Manto de la Virgin, vast te leggen.

Ben je van plan om de vallei van de Jerte bezoeken met familie of vrienden? Als je echt gezellige en bijzondere momenten wilt beleven, raden wij je aan om een zwembadenroute te kiezen. De natuurbaden onderscheiden zich omdat ze zeer goed onderhouden zijn, en  zich specifiek op zwemmers richten– je kunt er dus met een gerust hart zwemmen. En na een fijn bad, is er niets beter dan genieten van een picknick bij een van de vele picknickplaatsen. Sommige baden zijn voorzien van verschillende faciliteiten, zoals tafels en banken, een bar of een speeltuin. Dit is de beste manier om van een goede maaltijd én van het landschap te genieten.

los pilones jerte natuurbaden

Terwijl je geniet van de natuurlijke baden kun je meteen zien hoe de bomen in de regio bloeien. De kersenbomen zijn belangrijk voor de regio, en bloeien elk jaar in maart en april. De pluktijd van de kersen die daarop volgt, is de belangrijkste economische activiteit van de vallei. De productie is hoog en van zeer goede kwaliteit, met name die van de lokale kers: de picota. De picota kers verschilt van andere soorten vanwege zijn intense kleur, zoete smaak en omdat het op de markt wordt gebracht zonder 'rabito' – steeltje –. Het steeltje ontbreekt, omdat deze kers pas wordt geplukt op het precieze punt van rijping, wanneer de kers loslaat van de steel. De enorme kersenproductie in het gebied zorgt er ook voor dat er in de regio veel kersenproducten worden gemaakt zoals kersenlikeur of jam. Een leuk souvenir om mee naar huis te nemen!

Een van de beste momenten voor een bezoek aan de vallei van de Jerte is tijdens de viering van de Cerezo en Flor – de kers in bloei. De exacte bloeiperiode varieert elk jaar, maar is min of meer tussen 20 maart en 10 april, en de bloeiperiode duurt ongeveer 10 dagen.

valle de jerte kersen picota


Deze periode wordt elk jaar gevierd. Het Feest van de Cerezo en Flor is een populair feest waarbij alle dorpen van de vallei van de Jerte zijn betrokken. Als toerist is het een bijzondere gelegenheid om de kersenbomen te bezoeken en de regio te ontdekken. Daarnaast worden er tijdens deze dagen in de hele regio culturele en gastronomische activiteiten georganiseerd. Denk aan lokale markten met traditionele producten, georganiseerde reizen, workshops en shows voor het hele gezin. Om meer over het precieze programma te weten te komen, raden wij je aan de officiële website te raadplegen: Jerte Valley Toerisme.