La Alcarria

La Alcarria, gelegen in het midden tussen de provincies Guadalajara, Cuenca en Madrid, is een historische streek met een unieke identiteit en gastronomie die nauwelijks door de tijd beïnvloed lijkt te worden. De ogenschijnlijke dorheid van het droge maar calkreike hoogvlakte wordt voortrdurend onderbroken door rivieren en beekjes die vanaf het noorden naar het zuiden meanderen en zo golvende heuvels en diepe valleien hebben gevormd. Deze sobere maar dramatische landschappen verbergen eeuwenoude juweeltjes: romeinse ruïnes, imponerende middeleeuwse kastelen en smalle doprjes met eeuwenoude tradities.

¿Wat te doen in deze unieke streek?

In La Alcarria, een woord dat zijn oorsprong heeft in het Arabisch en 'huis van arbeid' betekent, wist de bescheiden oorspronkelijke bevolking  de uitdagende omstandigheden van het land naar hun hand te zetten: ze cultiveerden groene olijven voor unieke olijfolie en produceerde wijnen met unieke karakteristieken die nu hun eigen denominatie (Dominación de Origen) hebben zoals Mocejón en Mondéjar. Maar waar La Alcarria vooral om bekend staat is misschien wel Spanje's meest befaamde honing, geproduceerd door bijen die hun nectar verzamelen uit rozemarijn en lavendel die in overvloed aanwezig is en de weidelanden hun kenmerkende geur en kleur geven.

La Alcarria is een onbekende streek, uniek maar weinig ontdekt en zelfs binnen Spanje op weinig aandacht kan rekenen. Nobelprijswinnaar Camilo J. Cela schreef al "Een land waar weinig mensen zin in hebben om naar toe te gaan". Wij wagen het om zijn woorden in twijfel te trekken: Misschien vind jij in Alcarria wel de onweerstaanbare inspiratie van het Spaanse binnenland.

Reis naar La Alcarria