Ontdek de mooiste dorpen van de Valle del Jerte

Niet alleen de gastronomie is een reden om de prachtige vallei Valle del Jerte te bezoeken, ook de dorpen in deze vallei zijn een bezoek zéker de moeite waard. Elk dorp in de regio heeft haar eigen bijzonderheden. Sommige dorpen zijn bekend vanwege de prachtige architectuur, andere dorpen hebben weer een rijke flora, bijzondere wandelroutes, of populaire festivals. Welk dorp je ook bezoekt, overal vind je de kenmerken van de vallei terug: natuur, rust, en het échte Spanje.

Om het gebied goed te ontdekken hebben wij een dorpenroute voor je opgesteld. We beginnen in het noorden, bij het hoogste deel van de rivier de Jerte, en zakken langzaam af langs kleine dorpen vol geschiedenis en bezienswaardigheden.

dorpen valle de jerte

Jerte

We beginnen deze tour met een van de mooiste dorpen uit de regio: Jerte. Jerte is de meest noordelijke stad van de vallei. Het ligt aan de rivier met dezelfde naam en is omgeven door een landschap vol fruitbomen. Jerte is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar avontuur, en canyoning willen beoefenen. Maar ook degenen die liever gaan voor rust kunnen in Jerte hun hart ophalen. Geniet bijvoorbeeld van het natuurlijk zwembad De Nogalón. Dit zwembad is het bekendste zwembad in de Jerte-vallei en heeft veel ruimte om te zonnebaden een bar en een kinderspeelplaats.

Jerte is ook onderdeel van de beroemde bergkloof Garganta de los Infiernos, en ligt in het natuurreservaat Red de Espacios Naturales Protegidos de Extremadura: de  beschermde natuurgebieden van Extremadura. De bergkloof is uniek vanwege de veelheid van  watervallen, en trekt daarom ook veel toeristen. Het is lust om dit te zien en te fotograferen, vooral in de zomer.

Cabezuela del Valle

Na Jerte trekken we naar de volgende stad, Cabezuelo del Valle. Deze stad valt op door de driehoekige stedenbouw. Het historische centrum werd in 1998 uitgeroepen tot historisch-artistieke plaats. Deze titel kreeg de stad gedeeltelijk dankzij de bijna labyrintische straten. De oorsprong van deze straten zijn middeleeuws-joods. In Cabezuelo del Valle kun je ook het Kersenmuseum bezoeken. Het is een verplichte stop als je de geschiedenis van de belangrijkste gebeurtenissen in het gebied wilt ontdekken: de kersenplukperiode, de Cerecera, en de bloeiperiode van de kers, de Cerezo en Flor.

Natuurlijk kun je hier ook een duik nemen in het natuurlijke zwembad El Vao.

dorpen valle de jerte

Rebollar

Na een bezoek aan Cabezuelo del Valle gaan we verder naar het kleine stadje Rebollar. Het dorp is een levend architectonisch museum waar de tijd lijkt stil te staan. Je vindt er scheve huisjes van steen en hout, kleine straatjes, en veel rust en natuur. Om dit unieke dorpje te bezoeken moet je de auto achterlaten bij de ingang en de steile weg omhooglopen.

Piornal

We steken de rivier over en vinden de hoogst gelegen stad van Extremadura: Piornal. De huizen zijn sober, en het laat zien hoe er geleefd en gewoond werd om het strenge en barre klimaat van het gebied te kunnen weerstaan.

Elk jaar op 19 en 20 januari viert deze kleine stad het Jarramplas-festival, een festival uitgeroepen tot nationaal toeristisch belang. Het festival draait om Jarramplas, een vreemd en angstaanjagend personage. Hij draagt een outfit met kleurrijke linten en heeft een masker met hoorns op. Hij loopt door de straten van de stad, speelt trommel, en de mensen uit het dorp gooien rapen naar hem. Het is een opvallend volksfeest, gebaseerd op een oude legende die vertelde dat de Jarramplas een veedief was. Toen de buren hem betrapte strafte ze hem door groenten naar hem te gooien. Hoewel het moeilijk voor te stellen is, is het tegenwoordig een eer om dit legendarische personage te mogen spelen. Gelukkig zit er onder het kleurrijke pak een pantser van glasvezel.

Barrado

Verder naar het zuiden vind je de mooie landschappen van het dorp Barrado. Een van de belangrijkste trekpleisters van deze stad zijn ongetwijfeld de paden vol eiken-, kastanje- en kersenbomen. Het is bijna een verplichte stop voor wandelliefhebbers. Barrado was van oorsprong een herdersdorp. Vandaag de dag lijkt de tijd hier stil te staan. De stad staat bekend als uitkijkstad,  vol met religieuze gebouwen zoals de barokke kerk, maar Barrado kent ook veel stedelijke gebouwen zoals openbare wasplaatsen die vandaag de dag nog steeds worden gebruikt.

Casas del Castañar

We eindigen onze dorpentour in Casas del Castañar, een stad met haar oorsprong in La Asperilla, een verdwenen stad. Aan het begin van de 19e eeuw telde het aantal inwoners nog  geen twintig mensen, en wat toen Casas del Castañar-Asperilla heette, verloor hierdoor uiteindelijk de middelste naam. Momenteel lijkt Casas del Castañar een moderne gemeente, maar laat je niet misleiden door eerste indruk. We raden je aan je auto te parkeren en de oude binnenstad lopend  in te gaan, waar je kunt genieten van de kleine straten, overdekte steegjes en passages.