Ontdek de Sierra de Gredos: prachtige natuur in het midden van Spanje 

Het gebied Sierra de Gredos ligt in midden van Spanje en beslaat de provincies Ávila, Cáceres, Madrid, Salamanca en Toledo. Het is een gigantisch natuurgebied met een grote verscheidenheid aan flora en fauna, wandelpaden en een van de verfijndste gastronomie van het land. Wil je meer weten over de Sierra de Gredos? Lees dan verder!

La Laguna Grande - Sierra de Gredos
La Laguna Grande - Sierra de Gredos

De Sierra de Gredos staat bekend om de mooiste gletsjermeren van het Iberisch schiereiland zoals de Laguna Grande Gredos, Las Cinco Lagunas, Las Lagunillas, Majalaescoba Lagoon en de Laguna del Barco. Daarnaast vind je er het bergketen de Pico Almanzor. Het hoogste punt van deze keten ligt in de provincie Ávila, op meer dan 2500 meter hoogte. Het beslaat een oppervlakte van 3600 vierkante kilometer en is verdeeld over 4 autonome gemeenschappen: San Martín de Valdeiglesias, Hervás, Tormes en Rosarito. Andere hoogtepunten van de Sierra de Gredos zijn Cabezo de Gavilanes (2.190 m), Cabezo de Mijares (2.187 m), La Peluca (2.051 m), El Torozo (2.025 m), Risco del Artuñero (2.011 m), Miravalles Risco (2.010 m) en Lanchamala (1.999 m). Het landschap van de Sierra de Gredos kenmerkt zich verder door granietachtige gesteenten, gevormd door de afkoeling van de magma's van de aardkorst.

Wat het weer betreft hoort de Sierra de Gredos tot de categorie hoge bergen, wat betekent dat er zowel in de zomer als in de winter behoorlijk aangename temperaturen zijn. De laagste temperaturen in de winter liggen tussen de 0º tot - 5 ºC, waardoor het landschap van december tot april bedekt is met een dikke laag sneeuw. In de zomer heeft de Sierra temperaturen tussen 20º en 15 ºC, wat een heerlijke temperatuur is voor degenen die in het binnenland wonen en een paar dagen willen ontsnappen aan de overweldigende hitte van de Spaanse zomer.

Sierra de Gredos in de winter
Sierra de Gredos in de winter

Wat je kunt doen in Sierra de Gredos

Als je de Sierra de Gredos wilt bezoeken, is er genoeg te doen. Dit zijn de bezienswaardigheden die wij aanraden:

  • Zwemmen in de natuurlijke zwembaden van Arenas de San Pedro. Dit gebied is ideaal om met je familie heen te gaan en om te genieten van een onvergetelijke dag.
  • De piornos in bloei zien. De gele bloemen van dit struikgewas bedekken tegen het einde van de lente meer dan 65.000 hectare aan grond. 
  • De Pico Almanzo beklimmen, de hoogste top van de Sierra de Gredos. Hier kun je genieten van het ongelooflijke uitzicht vanaf ongekende hoogten. Het beklimmen van de Pico Almanzo doe je het beste in het voorjaar om de hitte of kou van de zomer of winter te vermijden. Daarnaast is het bij deze klim belangrijk om goed voorbereid en dus met de juiste uitrusting op weg te gaan.
  • Verblijven in de Parador de Gredos, de eerste van alle paradores – luxe staatshotels – van Spanje. Deze parador ligt in Navarredonda de Gredos en het is meteen het startpunt van een prachtige route door het gebied. Een andere geweldige ervaring is verblijven in Spaanse plattelandshuizen.
  • Genieten van het Parque de Aventura Pinos Cimeros, dat te vinden is in Hoyos del Espino. Dit grote avonturenpark is een geweldige activiteit voor een dagje uit. Plezier gegarandeerd!
  • De rivier de Tormes zien en raften. Begin bij de Prado Tormejón en geniet van de 14 km aan wegen en poelen, totdat je de bron van de rivier bereikt. Eenmaal daar kun je raften.

Kortom, er is genoeg te doen in de Sierra de Gredos! Wat ga jij doen?