Ontdek de witte dorpen van de Sierra de Grazalema

In het zuiden van Spanje, in de Gemeenschap van Andalusië, ten noordwesten van Cádiz en Málaga, ligt een van de mooiste natuurlijke landschappen van het land: de Sierra de Grazalema. Dit natuurgebied staat bekend om zijn witte dorpen, het regenachtige klimaat en de vele activiteiten om van te genieten. Het is het regenachtigste punt van het Iberisch schiereiland, en zowel het klimaat als de vegetatie maken het tot een uniek gebied. Maar wist je dat je hier misschien wel de mooiste dorpen van Zuid-Spanje vindt?

De mooiste dorpen van de Sierra de Gredos

Er zijn in totaal 19 dorpen die deel uitmaken van de witte dorpen route. Deze witte dorpen danken hun naam aan de karakteristieke architectuur van het gebied. Alle huizen zijn namelijk wit, wat voor een adembenemend uitzicht zorgt. De witte gevels van de huizen, de kleine wegen en de groene landschappen zijn allemaal onderdeel van het natuurpark Sierra de Grazalema. Dit zijn de 5 mooiste dorpen om te bezoeken in de regio.

Arcos de la Frontera

witte dorpen sierra grazalema arcos de la frontera

Dit is een van de beroemdste dorpen in Cádiz en het is het eerste dorp van de witte dorpen route. De mix van culturen in dit gebied heeft ervoor gezorgd dat dit dorp ook vandaag de dag nog bijzonder is, waar de smalle straatjes, kerken, kloosters, paleizen en forten opvallen. Maar Arcos de la Frontera onderscheidt zich vooral door zijn fijne gastronomie, de ongelooflijke uitkijkpunten en de Nationale Parador.

Grazalema

Grazalema is de enige stad in Cádiz waar het kan sneeuwen. Daarnaast is dit ook het regenachtigste punt in de hele provincie. Met resten Arabisch erfgoed is het een stad om van te genieten, om te ontdekken, en om in te verdwalen. Het staat bekend als een van de mooiste dorpen van Andalusië, en een deel hiervan kan worden toegeschreven aan de smalle straatjes, de uitkijkpunten om te genieten van de natuurlijke omgeving, en de balkons van de huizen, die zijn versierd met kleurrijke bloemen.

Zahara de la Sierra

sierra grazalema dorpen zahara lago

Dit dorp staat bekend om het spectaculaire uitzicht op het stuwmeer van de Río Guadalete en om de Torre del Homenaje – het hoogste punt van waar je een panoramisch uitzicht over de hele stad hebt en waar je kunt genieten van een onvergetelijke zonsondergang. Het is de favoriete bestemming voor liefhebbers van wandelen, klimmen, fietsen of paardrijden, maar ook voor degenen die liever met een kajak over het water gaan. Het is ook de stad vanuit waar je de Garganta Verde kunt zien, een 40 meter hoge kloof met een kunstmatig strand, heerlijk voor een zomerse dag.

Olvera

Als je met de auto gaat, zie je voor je aankomst, in de verte de parochie van Onze-Lieve-Vrouw van de Incarnatie en het Arabische kasteel. Je kunt hier ook stoppen om  de skyline van deze witte stad te fotograferen. De parochie en het kasteel zijn twee van de bekendste monumenten van Olvera. Verder heeft  Olvera veel smalle straatjes, balkons versierd met bloemen en een pad dat je naar de top van de stad brengt van waaruit je kunt genieten van een prachtig panorama. Verder kun je een wandeling maken over de Vía Verde de la Sierra, een toeristische route in Andalusië. Vergeet niet om ook een korte wandeling te maken langs de Calle Llana: Volg de Calle Calzada tot je de Plaza de la Iglesia bereikt. Het is namelijk een must see als je in Olvera bent.

Ubrique

dorpen sierra grazalema ubrique

In het midden van de provincie ligt Ubrique. Het gebied staat bekend om het moeras van de Urones, dat de helft van de Cadiz van water voorziet. Hoewel de andere witte dorpen Arabische resten bevatten, zijn er in dit dorp overblijfselen van de Romeinse stad Ocuri gevonden. Bezienswaardigheden zijn de Hermitage van San Juan de Letrán, een 17e-eeuws gebouw, het Kapucijnenklooster uit dezelfde eeuw en het Ledermuseum, waar je veel kunt leren over de geschiedenis van de lederwaren in het gebied, sinds de oprichting tot aan de dag van vandaag.

Wanneer is de beste tijd om naar de witte dorpen van de Sierra de Grazalema te gaan?

Omdat dit het regenachtigste punt van het schiereiland is, kun je de dorpen het beste in het voorjaar, òf tegen het einde van de zomer bezoeken, momenten waarop je kunt genieten van de landschappen zonder het te warm of te koud te hebben.

Het is een opvallende en bijzondere omgeving die echt de moeite waard is om te bezoeken. Perfect voor iedereen die van geschiedenis, natuur en lekker eten houdt, én graag geniet van het landelijke Spanje. Ben je nog op zoek naar traditionele accommodaties – heerlijke ruime huizen midden in de natuur? Hier vind je een groot aanbod echt Spaanse huizen van lokale eigenaren, om jouw Spanje-ervaring compleet te maken.