Ontdek deze prachtige grotten en historische paleizen in de Pasiegos Valleien

Dankzij de prachtige natuur, zijn de Pasiegos Valleien het hart en de longen van de Spaanse regio Cantabrië. De jarenlange ontstedelijking lijkt de reden voor deze natuurlijke rijkdommen, maar het tegengestelde is waar. Juist dankzij de menselijke aanwezigheid en hun inzet, kunnen we vandaag de dag genieten van de ongeëvenaarde erfenis van de Valle Pasiegos.

Als de Pasiegos Valleien ergens bekend om staan, is het wel het grote aantal prehistorische grotten die goed geconserveerde grotschilderingen bevatten. Dus vul je maag met de heerlijkste lokale gerechten zoals de sobaos en quesadas pasiegas, en begin met een volle buik aan je bezoek aan de grotten.

Hoewel de beroemdste grot in Cantabrië, de grot van Altamira, op slechts 20 minuten van de Pasiegos Valleien ligt, moeten we helaas vertellen dat deze grot niet tot de Pasiegos-valleien behoort. Maar óók interessant en veel minder druk bezocht dan de grot van Altamira, zijn andere grotten die we hieronder zullen toelichten. In deze grotten vind je trouwens nog de originele grottekeningen, en niet replica's die je in de Altamira grot vindt.

Een wandeling door de grotten van de Valles Pasiegos

De grottentocht begin je met de meest noordelijke en de meest pittoreske grot: de Grot van El Castillo. De grot is eigenlijk een compleet prehistorisch museum vol artistieke kunst, zo’n 40.000 jaar geleden gemaakt door de Homo Sapiens. Deze paleolithische kunstenaars hebben niet alleen grafische afbeeldingen vastgelegd, maar ook de manier waarop ze het hebben gedaan. De belangrijkste thema's zijn afbeeldingen van de dieren waarmee ze samenwoonden, en de menselijke handafdrukken.

This instagram post (https://www.instagram.com/p/Bv3l5iPDsfn/) is not available.
Make sure the Facebook APP ID and Facebook App Client Token in the settings are correct.

Om door te gaan naar de volgende grot heb je geen auto nodig. Het is namelijk een korte wandeling naar de Grot de las Monedas – de Muntengrot. De reden dat deze grot bekend is, is onder andere vanwege de naam. Want hoewel de grot officieel pas in 1952 werd ontdekt, heeft een bezoeker uit de zestiende eeuw op 23 meter diepte, 20 munten uit de tijd van De Katholieke Koningen verstopt. De wandeling door de grot is een visueel spektakel mede vanwege de stalactieten en stalagmieten, en dankzij alle andere geologische en minerale formaties.

Helaas voor toeristen, maar gelukkig voor het behoud van de rotskunst, hebben archeologen besloten de twee andere grotten uit het gebied, de grot La Pasiega en Las Chimeneas, te sluiten om verder verval te voorkomen. Gelukkig kun je toch nog genieten van een aantal voorbeelden uit deze grotten, in het Regionaal Museum van Prehistorie en Archeologie van Santander vind je deze.

Het herbewonen van de regio

Zoals we eerder al zeiden, kenden de Pasiegos Valleien na 150.000 jaar menselijke bewoning een enorme ontvolking. Het

was pas in de elfde eeuw dat de regio geen bevolkingsafname meer kende. De opkomst van de stichting van kloosters en de verplaatsing van de boeren en hun vee, in de elfde, twaalfde en dertiende eeuw zorgde weer voor inwoners, die opnieuw prachtige monumenten achterlieten.

Deze herbevolking maakt de Pasiegos-valleien tot wat we vandaag de dag kennen. Bij het verkennenvan de omgeving reis je als het ware door de tijd, waarbij je vooral kunt genieten van de belangrijke romaanse architectuur. Het is niet nodig om kennis te hebben van de lokale geschiedenis om de talloze landhuizen, cabines, en spectaculaire collegiale kerken en paleizen in de regio te herkennen.

De cabines in de regio waren de zomerresidenties van de lokale inwoners. In de zomermaanden trokken de lokale inwoners namelijk naar de bergen. De huisjes waren in eerste instantie erg precair, slechts gemaakt van planken. Beetje bij beetje werden ze uitgebreid en steviger gebouwd, dit keer met steen. Dit is de reden dat de cabines er nog staan. De landhuizen in de bergen, aan de andere kant, waren vanaf het eerste moment statige huizen en vormen vandaag de dag een van de belangrijkste architecturele constructies in het gebied. Deze landhuizen werden gebouwd in de zeventiende en achttiende eeuw. Dankzij de ontwikkeling van de maisteelt en andere economische groei was dit een bloeiperiode voor de regio. Verder vind je er veel collegiale kerken en paleizen, de meest monumentale gebouwen in het gebied.

Colegiata, castañeda, valles pasiegos
Colegiata de Santa Cruz de Castañeda

Kortom, er is genoeg te ontdekken in de Valles Pasiegos. Wil je jouw vakantie echt compleet maken? Verblijf dan in de prachtige landelijke huizen van de lokale bevolking, en ontdek het authentieke Spanje.