Proef de heerlijke gerechten uit de Sierra de Gredos

Het gebied Sierra de Gredos is een van de meest populaire bestemmingen in Spanje voor liefhebbers van plattelandstoerisme en natuur. Naast het mooie landschap en de geschiedenis van zijn steden en dorpen is ook de gastronomie een plus op deze landelijke bestemming.

De gastronomie in Sierra de Gredos

Spanje is over het algemeen een goede bestemming voor liefhebbers van lekker eten en gastronomie. In de Sierra de Gredos is dat zeker niet anders, als we kijken naar de kwaliteit van de lokale producten zoals oliën, kazen, paddenstoelen en kersen, en het gekende rundsvlees uit de regio van Avila.

Dit gebied wordt gekenmerkt door een lokale gastronomie die traditionele gerechten combineert met modernere versies, zonder hierbij de essentie van van de gerechten te verliezen.

Een van de meest karakteristieke gerechten is de steak uit Avila. In de hele provincie zie je ossen, koeien en kalveren van het Avileña-Negra Ibérica-ras, uniek in Spanje, waardoor het vlees geniet van aanzien en erkenning. Als je een liefhebber bent van lekker vlees, probeer dan zeker eens een steak op je tocht door de Sierra de Gredos.

Indien je meer houdt van lepelgerechten en stoofpotten, dan zullen de bonen uit El Barco je echt verrassen. Het is een typisch streekgerecht dat vroeger werd geserveerd bij feestelijke diners, maar ook op slachtdagen. Deze bonen worden geserveerd met een tomatensaus met knoflook, uien en een vleugje paprika. Sommige varianten worden met rijst gemaakt. Dit gerecht is zo geliefd dat de bonen van goeie kwaliteit uit El Barco nu zo populair zijn dat ze zelfs een label behaalden van Beschermd Streekproduct.

This instagram post (https://www.instagram.com/p/B2ydKNUoduZ/) is not available.
Make sure the Facebook APP ID and Facebook App Client Token in the settings are correct.

Nu we het hebben over lepelgerechten willen we ook even de knoflooksoep en de kikkererwtenstoofpot vermelden die beiden echte aanraders zijn. Wil je echt het allerbekendste gerecht proeven uit de streek? Waag je dan aan de “patatas revolconas”, vrij vertaald als wentel-aardappelen. Dit typisch gerecht uit de Tiétar-vallei bestaat uit aardappelen met knoflook, paprika en laurier, samen gebakken met het vet van varkensspek of chorizo, dat nadien bij de aardappelen wordt toegevoegd. De textuur is vergelijkbaar met puree en ze worden warm geserveerd, vooral tijdens de wintermaanden.

This instagram post (https://www.instagram.com/p/BamSwSLlt8A/) is not available.
Make sure the Facebook APP ID and Facebook App Client Token in the settings are correct.

Het gebied van de Sierra de Gredos is populair om zijn oliën en om de geitenkazen uit de Tiétar-vallei. De productie van groenten en fruit is ook belangrijk voor de streek, de perzik is het meest typische fruit in de omgeving. Ooit gehoord van gedroogde perziken en abrikozen? Deze kunnen op elk moment van de dag gegeten worden. Je vindt ze ook in wijn, op siroop of vers, vooral in de zomermaanden. Kersen zijn een klassieker, evenals vijgen en kastanjes die als ingrediënt dienen van de meest smakelijke banketbakkersrecepten uit de regio.

Maar wat is een lekkere maaltijd zonder een glas goede wijn? De Grenache-druif is een van de beste oorspronkelijke druiven van Spanje en is de karakteristieke druif van de Sierra de Gredos, een gebied waar je je maaltijd kan vergezellen van kwaliteitswijn.

Ook voor de zoetekauwen zijn er specialiteiten. Rijstpudding en vla zijn gerechten die hier faam hebben, net als de buñuelos, rosquillas en torrijas die uniek zijn voor de streek.  Een ander populair dessert is arrope, een siroop gemaakt van pompoen en zwarte vijgen.

 

This instagram post (https://www.instagram.com/p/CBlq9sWFpUp/) is not available.
Make sure the Facebook APP ID and Facebook App Client Token in the settings are correct.

 

Hebben we je warm gemaakt om de gastronomie van de Sierra de Gredos te ontdekken?