Proef deze heerlijke berggerechten uit de Pasiegos Valleien

De Spaanse Valles Pasiegos, de Pasiegos valleien, worden gevormd door de Miera en de Pas vallei. Deze regio is geboorteplaats van een heerlijke puddingachtige dessert quesadas en van de bekende cakejes sobaos pasiegos. De grote melkproductie van deze prachtige regio zorgt voor de wereldfaam van deze zoetigheden, maar de gastronomie van de Pasiegos valleien gaat veel verder dan dit.

De beroemdste gerechten van dit gebied in Noord-Spanje kenmerken zich door traditionele recepten. De nadruk ligt op het heerlijke vlees direct uit de regio, riviervis, peulvruchten en aardvruchten. Waar in veel delen van Spanje het mes het belangrijkste onderdeel van het bestek is, kun je de gerechten van de Pasiego Vallei het beste trotseren met een lepel. Dit zijn de bekendste gerechten van de Pasiego Vallei!

Cocido Pasiego

Het lepelgerecht cocido pasiego is niet geschikt voor kleine eters. Het lijkt op het bekende Cantabrische gerecht cocido montañés – een stevige bonenstoofpot –. De minder bekende cocido pasiego is ook een stoofpot, maar onderscheidt zich op twee belangrijke punten: het vervangt het rundvlees door schapenvlees, en de soep bevat brood. Deze stoofpot wordt in een vaste volgorde gegeten: Eerst eet je de soep, dan de kikkererwten met de groenten, en als laatste eet je het vlees. Het gerecht is een perfecte afsluiter voor na een wandeling in de natuurrijke omgeving.

This instagram post (https://www.instagram.com/p/BjHfgW2HxwT/) is not available.
Make sure the Facebook APP ID and Facebook App Client Token in the settings are correct.

Olla de Carros

De Olla de Carros is een ander bekend gerecht uit de regio. Ook dit gerecht laat zien hoe divers de peulvruchten uit het gebied zijn. De Olla de Carros is gemaakt van rode bonen – de alubia roja  – en wordt vergezeld door varkensvlees. Een heerlijk stevig en voedzaam gerecht.

Aardappelen in Puente Viesgo-stijl

Een stop bij Puente Viesgo is bijna verplicht als je in de buurt bent. Het is een van de bekendste dorpen uit de regio, dankzij de nabijgelegen grotten met prehistorische tekeningen. Dit is meteen het perfecte moment om dit typische en heerlijke gerecht te proeven. Aardappelen en chorizo spelen de hoofdrol in deze maaltijd, hoewel het gerecht ook tomaten, prei, knoflook en olijfolie bevat om de basis van het recept te vormen. Het gerecht wordt geserveerd in een aardenwerkenpot, wat zorgt voor een nog authentiekere belevenis.

Papillote Forel

Als je niet zo’n fan bent van vleesgerechten, is de forel uit de rivier de Pisueña een heerlijk streekgerecht om te proberen. De Pisueña rivier mondt uit in de rivier de Pas en de basis van de Pas-vallei. Dankzij het bestaan van deze rivier en de viskwekerijen in het gebied kun je in de Valle Pasiegos genieten van de heerlijke lokale forel. Deze krachtige riviervis is op talloze manieren te bereiden. Eet de forel met groenten uit de omgeving, zoals prei en wortel, om het meeste uit de smaak te halen.

traditionele, gerechten, valles, pasiegos, forel, papillote

Veenbessen

De veenbes, ook bekend als de cranberry, viert deze dagen hoogtij. De teelt van ecologische veenbessen is belangrijk voor de regio, en kent veel afname. De ecologische teelwijze van de veenbes is niet alleen duurzaam en goed voor het milieu, maar zorgt er ook voor dat de authentieke smaak en eigenschappen behouden blijven. De bes kent een lange geschiedenis in de regio en wordt in verschillende typische gerechten verwerkt. Zo zijn er bijvoorbeeld sobaos pasiegos waar de veenbessen in worden verwerkt. Als je graag een keer wilt zien hoe deze bessen worden gekweekt, kun je een veenbesboerderij bezoeken. Wij raden je aan om contact op te nemen met La Pizpireta, een kleine boerderij die op ecologische wijze klein fruit verbouwd en nu tours aanbiedt. En het allerleukste? Je kunt de bessen zelf plukken!

delicatessen, valles, pasiegos, cake

Quesadas en sobaos pasiegos

De ingrediënten van deze twee typische delicatessen zijn heel simpel. De quesada, bijvoorbeeld, wordt gemaakt met verse melk, boter, eieren, en bloem. Ook de sobaos pasiegos worden bereid met eenvoudige ingrediënten als boter, citroen, eieren en bloem. Als je de Pasiegos Vallei bezoekt, is het moeilijk om een herberg, winkel of bakker te vinden die het níét verkoopt. Wil je echt watertanden? Dan is een bezoek aan een kleine boerderij een geweldige optie. Kleine boerderijen zijn vaak familiebedrijven en werken nog op ambachtelijke wijze. Een goed voorbeeld is El Andral in de stad Selaya. Een boerderij dat z’n eigen quesadas en sobaos pasiegos verkoopt. En omdat de ingrediënten rechtstreeks van hun eigen land komen, ben je verzekerd van heerlijke producten van hoge kwaliteit.

Het is duidelijk, in de Pasiegos Valleien kun je heerlijk eten: vers van het land, en écht authentiek. Maak je verblijf compleet en boek je verblijf in prachtige traditionele accommodaties, de bekende casa rurales.