Romeinse ruïnes en bijzondere wijnen in de Sierra de Grazalema

Als jij een liefhebber bent van Spaanse wijnen én graag de geschiedenis herbeleeft, is de Sierra de Grazalema een prachtige Spaanse regio die je niet kunt missen. Gelegen in de zuidelijke provincie Cádiz, is de Sierra de Grazalema een gebied waar natuurliefhebbers op ontdekkingstocht gaan.

Een bezoekje aan Spanje gaat vanzelfsprekend hand in hand met heerlijke lokale wijnen, die in het geval de Sierra de Grazalema een lange geschiedenis hebben. De geschiedenis van de wijnen in Sierra de Grazalema gaat namelijk helemaal terug tot het Romeinse rijk. Lees verder om te ontdekken waar je de beste wijnen in sfeervolle Spaanse bodega's kunt proeven, én prachtige Romeinse ruïnes kunt bezoeken.

Geschiedenis

Sinds de Griekse tijd (600 v. Chr.) wordt er wijn gemaakt in het gebied rond de Sierra de Grazalema. Over de methoden of de omvang van de productie is weinig bekend. Wat wel met zekerheid te zeggen valt, is dat er in de tijd van het Romeinse rijk, in Sierra de Grazalema en de omliggende regio's, wijnen met commerciële doeleinden werden geproduceerd. In de regio zijn namelijk veel amforen gevonden. Deze kruiken werden door de Romeinen gebruikt om de wijn te bewaren en te vervoeren. De wijnproductie centreerde zich rond de steden Acinipo en Arriate. Eenmaal bereid, werd de wijn opgeslagen in pakhuizen in Setenil, voordat ze naar Rome werden verscheept. Wijn werd zelfs zo populair dat er Romeinse munten werden geslagen met afbeeldingen van druiventrossen. Deze geschiedenis heeft z’n sporen achter gelaten in de regio. Wat wijn en geschiedenis betreft, is er dan ook veel te zien en te bezoeken in de Sierra de Grazalema.

De ruïnes van Acinipo

ruines van acinipo grazalema Geschiedenis

De ruïnes van Acinipo liggen op tien kilometer van het park Sierra de la Grazalema. Men denkt dat Acinipo gesticht is door gepensioneerde soldaten van de Romeinse legioenen in de tijd van Julius Ceasar. Waarschijnlijk stamt het uit de tijd na de belangrijke Slag om Munda (45 v. Chr.), die werd uitgevochten tussen de legers van Julius Ceasar en die van het Pompeius leger. Wat de reden van het stichten ook was, men is het erover eens dat het was bedoeld voor de gepensioneerde veteranen van Ceasars legioenen. Een andere stad, genaamd Arunda, tegenwoordig bekend als Ronda, werd ook door de Romeinen bewoond en is waarschijnlijk ook gesticht voor veteranen, maar dit keer van Pompeys legioenen.

Beide steden zijn een must om te bezoeken. Acinipo heeft namelijk een aantal prachtige Romeinse ruïnes. Je vindt er een theater dat nog steeds wordt gebruikt, en er zijn overblijfselen van Romeinse baden en villa's te vinden. Bovenaan het theater kun je genieten van een prachtig uitzicht op het natuurpark. De toegang is gratis en je kunt de openingstijden vinden op hun Facebookpagina.

Ronda

Wijngaarden bij Ronda, Spanje
Wijngaarden bij Ronda

Het nabijgelegen Ronda wordt door velen beschouwd als de mooiste witte stad in Andalusië. Het is interessant om een wandeling door het oude deel van de stad te maken en de Arabische baden te bezoeken – het best bewaarde Arabische badcomplex in Spanje. Maar het meest fascinerende kenmerk is dat het wordt omringd door een paar prachtige wijnhuizen, de zogenoemde bodega's.

Wijn in Sierra de Grazalema

De wijnproducerende regio's van Spanje worden gereguleerd door de Spaanse en EU-wetgeving. De classificatie is hetzelfde als de Franse AOC's en wordt de DO of Denominación de Origen genoemd.  Wijnen met deze classificatie worden van superieure kwaliteit beschouwd. Bovendien wordt van deze wijnen verwacht dat zij specifieke geografische kenmerken hebben, en afkomstig zijn van druiven uit de regio.

Wijnen uit Ronda zijn geclassificeerd als afkomstig uit de DO Sierras de Málaga. Deze DO is opgedeeld in vier subzones en een sub-appellatie: Serranía de Ronda. Deze sub-appellatie kent verschillende microklimaten, beïnvloed door zowel de Atlantische Oceaan als de Middellandse Zee, en bestaat uit wijngaarden op verschillende hoogtes. Dit zorgt voor een gevarieerde selectie wijnen.

Bodega's bezoeken

De meeste wijnproeverijen in Sierra de Grazalema liggen op korte rijafstand van Ronda. Veel van de wijnmakers komen uit andere Europese landen en vestigden zich in de regio om te experimenteren met het maken van wijn. Er zijn ook een groot aantal biodynamische landbouwvormen en er zijn zelfs bodega’s die wijnen maken met behulp van eeuwenoude technieken.

Museo del Vino de Ronda

Een perfecte plek om je wijnreis te beginnen is het Museo del Vino de Ronda. Dit museum in Ronda bevindt zich op een plek met veel archeologische overblijfselen uit de Romeinse periode, waaronder een oude stenen wijnpers. Het museum heeft interessante tentoonstellingen die de geschiedenis van de wijnproductie in de regio illustreert. Ook is in het museum te zien hoe wijn wordt gemaakt, en wat het belang en de kenmerken van de verschillende vaten zijn. Het museum heeft ook een activiteit waar je kunt leren hoe de geur van een wijn, de smaak beïnvloedt. Met deze interactieve activiteit kun je 40 verschillende aroma's ruiken die in veel wijnen uit de regio voorkomen.

Op hetzelfde terrein is een fascinerende bodega te vinden genaamd Bodegas la Sangre de Ronda. Dit is een wijnmakerij die wijnen uit de oudheid namaakt. Het proeven van hun wijnen is als een stap terug in de tijd. Je kunt je een goede voorstelling maken van wat de stedelingen in Acinipo tijdens hun uitbundige diners dronken.

wijn sierra grazalema ronda

F. Schatz

Een van de beste wijnhuizen in de regio is die van F. Schatz, en ligt tussen Acinipo en Ronda. Het wijnhuis werd opgericht in 1982 door de Duitse Friedrich Schatz. De familie Schatz maakt sinds 1641 wijn in het zuiden van Duitsland. Friedrich verhuisde in 1982 naar Ronda en is misschien wel de belangrijkste vinter in de regio. Hij leidde de wijnmakerij in Bodegas la Sangre de Ronda en de poging om oude wijnen te recreëren. Daarnaast legt hij zijn focus op biodynamische wijnbereiding, waarmee hij ook andere kleine, innovatieve wijnhuizen in de regio heeft geïnspireerd.

F. Schatz maakt 6 wijnen, allemaal gerijpt in Frans of Amerikaans eikenhout. Voor de bereiding van de wijnen wordt gebruik gemaakt van de bijzondere rijpingstechniek sur lie con batonnage. Een van de interessantste wijnen is hun Acinipo-wijn, die mediterrane tonen van laurier en tijm bevat, en een elegante mineraliteit heeft.

Enkvist wijnen

Gelegen in het heuvelstadje Gaucín ligt nog een wijnmakerij, opgericht door een innovatieve expat. Rickard Enkvist, een voormalige mediamagnaat uit Zweden, verhuisde naar dit dorp zodat hij zich kon uitleven in zijn liefde voor het maken van wijn. Veel mensen dachten dat hij gek was geworden, omdat er sinds de Romeinse tijd geen wijn meer was gemaakt in Gaucín. Hij zette echter door en maakt nu 8 wijnen: 5 rode, 1 witte, 1 rosé en 1 zoete dessertwijn. 2 van zijn wijnen, Sueños en Sueños Últimos, hebben zelfs medailles gewonnen op het zeer competitieve Concours Modial.

Zowel Sueños als Sueños Últimos zijn gemaakt van 100 procent Tempranillo-druiven. Sueños is 12 maanden gerijpt in Franse eik en Sueños Últimos 24 maanden. Beide zijn de eerste maanden op droesem gerijpt, en daarna op de sur lie methode.

Descalzos Viejos

Deze bodega bevindt zich in een klooster dat gesticht is in 1505 door koningin Juana I uit Castilla. Het werd tot 1664 als klooster gebruikt en raakte vervolgens in verval. In 1998 kochten de huidige eigenaren het gebouw en veranderden ze het in het hoofdkantoor van hun wijnmakerij. De naam Descalzos Viejos verwijst naar de kloosterorde van de Trinitarios Descalzos, die van 1608 tot 1664 in het klooster verbleef.

De nieuwe eigenaren plantten wijnstokken in 3 verschillende wijngaarden, op 600 tot 650 meter hoogte. Van deze druiven maken ze 7 verschillende wijnen: 5 rode, 1 witte en 1 dessertwijn. De rode wijnen zijn gemaakt van een mix van Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache, Petit Verdot en Merlot. De bekroonde DV+ is gemaakt met Grenache, Cabernet Sauvignon en Merlot. Deze wijn is 12 maanden gerijpt in vaten en heeft meerdere prijzen gewonnen, en zelfs speciale erkenning gekregen door de Sommelier van het voormalige restaurant El Bullí.

Bodega Kieninger

Dit is opnieuw een bodega dat is opgezet door een innovatieve expat. In 1998 verhuisde Martin Kieninger, wijnmaker en architect, vanuit zijn geboorteland Oostenrijk naar Ronda. Hij bracht stammen van Oostenrijkse druiven met zich mee: Blaufränkisch en Zweigelt. Hij plantte deze met meer bekende Franse soorten zoals Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot. Tijdens het proces hanteert hij zeer strikte ecologische principes. Er wordt bijvoorbeeld geen gist toegevoegd tijdens het gistingsproces, en het gebruik van sulfiet wordt geminimaliseerd – sommige wijnen bevatten helemaal geen toegevoegde sulfieten. Het terrein is omgeven door een heg van granaatappel en kweepeerboom om de insecten weg te houden van de druiven. Er wordt ook speciale aandacht besteed aan de insecten en micro-organismen in de wijngaard. Dit houdt de wijngaarden in balans waardoor de druiven op natuurlijke wijze ziekten en plagen kunnen afweren.

De bodega produceert 6 wijnen: 4 rode, 1 witte en 1 rosé. De rosé is misschien wel de interessantste. Het is 100% gemaakt van Zweigelt-druiven, en geteeld onder de Andalusische zon.