Wandelen door de Pasiegos Valleien: makkelijke routes voor iedereen

Wandelen is ongetwijfeld de beste manier om een nieuwe plek te ontdekken. Daarnaast is het gezond, budget-vriendelijk en geschikt voor jong en oud. De Pasiegos Valleien bieden veel mogelijkheden voor wandelroutes en voor alle leeftijden. Of je nu goed voorbereid op pad gaat met wandelschoenen en stokken, of als je een spontane wandeling wilt maken met een paar sneakers aan je voeten: Deze wandelpaden zijn geschikt voor alle doelgroepen.

This instagram post (https://www.instagram.com/p/B-WiRlKi1sb/) is not available.
Make sure the Facebook APP ID and Facebook App Client Token in the settings are correct.

Van Puente Viesgo tot Monte Castillo

Als je van plan bent om de beroemdste prehistorische grotten van het schiereiland te bezoeken, is dit meteen een goed excuus om de auto te laten staan en naar het hart van de Iberische prehistorie te lopen.

Je vertrekt vanaf de Viesgo-brug, één van de interessantste en toeristische dorpen van de Pasiegos Valleien. Naarmate je de weg volgt, heb je door de grote hoogte van de berg een prachtig uitzicht op de stad die je zojuist achter je hebt gelaten. Eenmaal aangekomen op de bezoekersparkeerplaats van de grotten, raden we aan kaartjes te kopen voor de Cueva del Castillo en de Cueva de las Monedas. Volg na het bezoek het gebaande pad en bekijk de ingang van de grotten: Cueva de las Chimeneas, Cueva de la Flecha en Cueva de la Pasiega. Deze zijn momenteel echter niet toegankelijk.

Een stuk verder, aan het einde van het pad tegen de berg aan, vind je de ingang van de Cueva de las Monedas. Deze grot heeft de langste ondergrondse route van alle grotten, dus bereid je voor op een stevige wandeling! Bij het verlaten van de Cueva de las Monedas loop je dezelfde route terug om uiteindelijk de Cueva del Castillo te bezoeken, een grot met een grote rijkdom aan rotskunst.

Het bewandelen van deze route, zonder het bezoek aan de grotten, duurt ongeveer een uur, heen en terug. Bij terugkeer naar Puente Viesgo, kun je genieten van de voortreffelijk lokale gerechten uit de regio!

Route Río Rubionzo

Een van de makkelijkste wandelingen die je kunt maken, perfect om als gezin te doen, terwijl je geniet van de natuur, is de route Río Rubionzo. De route is eenvoudig en kan in minder dan een uur gelopen worden. Het is een route zonder hoogteverschillen en de route gaat van Abionzo naar Llerana. Een van de grote attracties van deze route zijn de pre-industriële overblijfselen die je vindt bij de dorpen, maar ook het mooie landschap is een echte blikvanger. Ongeveer halverwege deze wandeling vind je de Rubi-rivier en de Rubionzo-molen, die nog steeds de oorspronkelijke structuur heeft behouden. Bij aankomst in Llerana vind je heerlijke restaurants waar je kunt genieten van de lokale gastronomie.

This instagram post (https://www.instagram.com/p/B7CBthioU-C/) is not available.
Make sure the Facebook APP ID and Facebook App Client Token in the settings are correct.

Route Río Yera

Ten zuiden van de Pasiegos Valleien is nog een andere eenvoudige route die je als gezin kunt volgen. Deze route begint vanaf Vega de Pas en loopt tot Yera. Yera is een volledig verlaten spookstation. Het is een onherbergzame plek midden in de natuur. Een paar meter verderop bevindt zich de Túnel de la Engaña,  – de Tunnel van het Bedrogm een tunnel die na de Spaanse burgeroorlog grotendeels door republikeinse gevangenen is gebouwd om twee treinsporen te huisvesten die Cantabrië met Burgos zou moeten verbinden. Er is meer dan 20 jaar aan gewerkt, maar werd uiteindelijk nooit afgemaakt. 

De route is eenvoudig omdat het vrijwel geen hoogteverschillen heeft. Het is een wandeling van ongeveer anderhalf uur (en dan weer terug) die niet zwaar is.